Route Beylshof – Busjop (7,5 km.)

We vertrekken vanaf Mélange rechtsop en lopen de Magdalenastraat in. Aan het eind van de Magdalenastraat slaan we rechtsaf en lopen we langs de Herbergier (voormalige Basisschool de Beukenhof); hier zijn sinds 1 juli 2014 mensen met geheugenproblemen te gast die niet meer zelfstandig kunnen wonen. In de oude school zijn onder meer 15 appartementen en een gezamenlijke huiskamer ondergebracht.

Aan het einde van de Notaris Ruttenlaan slaan we linksaf (Stationsstraat), om vervolgens bij de splitsing met de Oude Trambaan voorzichtig de weg over te steken en wederom linksaf te slaan. Hierna nemen we de eerste straat rechts, Prins Bisschoplaan.

Op de Prins Bisschoplaan nemen we de eerste straat links, Gravenstate. Op deze locatie lag voorheen het tennisveld van Tennisclub Rulec (en daarvoor nog waren hier voetbalvelden gelegen). De naam van TC Rulec is ontleend aan de achternamen van de familie die in Heythuysen in de jaren ’30 beschikte over de enige (betonnen) tennisbaan: Rutten – Leclerq. Deze tennisbaan was gelegen achter de woning van de familie aan de Dorpstraat, waar tegenwoordig het pand van Penders gelegen is. In de beginjaren huurde men onder meer een tweetal kamers bij Hotel Kessels (tegenwoordig Restaurant China Garden) als kleedruimte.

We lopen Gravenstate door, links langs het grasveld en lopen door het voetpad richting Graaf van Loonlaan. Na het grasveld slaan we op de Graaf van Loonlaan rechtsaf. Deze weg volgen we tot aan het einde van de weg, hier gaan we rechtsaf (Eykerstokweg). Na ca. 100m. slaan we linksaf het pad in, dit voert ons door het natuurgebied tussen de Eykerstokweg en de Tungelroyse Beek. Bij het huisje van de waterzuiveringsinstallatie houden we rechts aan, vervolgens gaan we links over het bruggetje en na het bruggetje houden we weer rechts aan, langs de beek. We volgen het wandelpad langs de Tungelroyse Beek, en gaan aan het eind van dit pad door het hek.

Vervolgens lopen we linksaf richting Baexem, om verderop na ca. 500 meter wederom links af te slaan naar de Koelenstraat. Ook op de Koelenstraat slaan we weer linksaf, naar de Haelenscheweg. Op deze weg slaan we tenslotte nog een keer linksaf en lopen we het pad bij Beylshof in (op dit wandelpad is het verplicht om eventueel uw hond aan te lijnen).  Het landgoed Beylshof is in beheer bij de Stichting Limburgs Landschap en heeft een lange geschiedenis. Al in 1500 duikt de naam Beijlshof op, het landgoed is een goed voorbeeld van een oud kampenlandschap: een oppervlakte landbouwgrond omringd door een houtwal. Vroeger werd op dit landgoed turf gestoken.

Halverwege het landgoed maakt het pad een S-bocht over het erf van de boerderij; we vervolgen de wandeling over hetzelfde pad. Aan het einde van Beylshof slaan we linksaf en lopen over het fietspad terug de bebouwde kom van Heythuysen in. Na Frank Coolen slaan we rechtsaf (voorzichtig met oversteken) en lopen we Aan de Watermolen in.

Ter hoogte van Restaurant de Busjop slaan we rechtsaf richting het bos en vervolgens nemen we het eerste pad aan de linkerkant (we lopen dus niet rechtdoor het bos in). We wandelen nu langs de grenzen van het grafveld ‘de Busjop’ dat van ca. 1100 voor Christus tot 800 voor Christus werd gebruikt om na crematie as van de doden te begraven. De as werd in een urn of doek gedaan en het geheel werd afgedekt met een laag heuveltje van plaggen. Ieder individu kreeg een eigen grafmonument. Door telkens een nieuwe heuvel vlakbij een andere aan te leggen, ontstond een uitgestrekt grafveld of urnenveld. De naam ‘Busjop’ is afgeleid van ‘den Bisschop’; er zijn publicaties gevonden uit de vroege 19e eeuw waar een landgoed en hoeve genaamd ‘In den Bisschop’ werden genoemd.

Dit pad blijven we volgen tot aan het onverharde kruispunt bij de wildroosters. Hier slaan we weer linksaf waarna we weer op de verharde weg terecht komen (Heimarkt). We volgen nu de verharde weg rechtdoor tot aan de splitsing, waar we linksaf slaan richting de bebouwde kom van Heythuysen.

We volgen deze weg richting het nieuwe Gemeentehuis van de gemeente Leudal; ter hoogte van Café Tom-Tom ligt aan de rechterkant van de weg ‘Buitengoed de Gaard’. Dit landgoed is gelegen rondom de monumentale boerderij ‘Elshof’, één van de Rijksmonumenten die Heythuysen rijk is. De gasten van ‘De Gaard’ kunnen heerlijk logeren in het Vierseizoenenhuisje of in één van de luxe omgebouwde authentieke Pipo-wagens. Bovendien kunnen de gasten van deze unieke locatie genieten van een heerlijk ontbijt, wat door Mélange verzorgd wordt.

We passeren ‘de Gaard’ en lopen verder richting het centrum van Heythuysen, we steken de weg over bij de oversteekplaatsen. Vervolgens blijven we deze weg volgen en bij de kerk steken we het kruispunt over. Nu is het eindpunt in zicht, nog enkele honderden meters rechtdoor lopen en dan is het tijd om heerlijk opnieuw op te warmen bij Mélange.