Thee

Thee staat al jaren bekend als een gezond en populair natuurproduct. Toch is thee niet altijd wat het lijkt. Kunstmatige kleur- en smaakstoffen kunnen thee vaak een aangename smaak en geur bezorgen, maar tegelijkertijd doen deze stoffen afbreuk aan het natuurlijke gehalte van dit mooie product. Wij willen onze gasten graag kennis laten maken met heerlijke natuurlijke thee en we besteden daarom veel zorg aan onze selectie van theesoorten en -smaken samen met onze leverancier, de theeliefhebbers van Coffee & Toffee uit Heythuysen.

Net als koffie is de ‘productie’ van thee een vrijwel volledig natuurlijk proces. Iedere theesoort heeft daarbij zijn eigen productieproces. Hieronder vind je meer informatie over de soorten die wij aanbieden en een beknopte beschrijving van het natuurlijke proces.

Ons assortiment van theesoorten en -smaken varieert regelmatig. Neemt u een kijkje op onze menukaart elders op deze website voor ons huidige aanbod.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt vaak aangeduid als ‘gewone thee’; niet erg complimenteus, maar het is de theesoort waar velen van ons mee zijn opgegroeid en die nog steeds het meeste wordt genuttigd. Zwarte thee is een zogenaamde ‘gefermenteerde theesoort’, wat betekent dat de theeblaadjes tijdens het productieproces gefermenteerd worden. De geplukte theeblaadjes laat men eerst verwelken, waarbij ze hun vocht verliezen en slap en soepel worden. Vervolgens worden de blaadjes ‘gerold’, waarbij de bladcellen openbreken en natuurlijke sappen vrijkomen. Deze gebroken blaadjes worden vervolgens in een gekoelde ruimte gelegd, waar lucht met een vochtigheid van 95% doorheen wordt geblazen. Wat volgt is een natuurlijke reactie van de celsappen met zuurstof, waardoor de blaadjes fermenteren: de kleur van de bladeren verandert van groen naar koperkleurig, waarbij ook de smaak van de blaadjes veranderd naar de typische theesmaak. Tenslotte wordt het fermentatieproces gestopt door de theeblaadjes in een heteluchtoven te drogen, hierdoor
DSC_0709 rare maatkrijgen de blaadjes ook hun zwarte kleur.

Witte thee

Witte thee is vrij zeldzaam en afkomstig van speciaal gekweekte struiken in China, voornamelijk uit de provincie Fujian. Buiten China is witte thee nauwelijks te vinden. Eenmaal per jaar vindt in het voorjaar de oogst plaats, die maar enkele dagen duurt. Hierbij wordt alleen de eerste pluk gebruikt: de dichte knoppen en de jonge, fijne, bovenste blaadjes. De knoppen worden nog voor het opengaan geplukt en zijn dan nog steeds bedekt met zijdeachtige, witte haren. Na de oogst worden de blaadjes op bamboe rekken gelegd om te verleppen en vervolgens gedroogd. Doordat deze thee zo weinig bewerking heeft ondergaan, bevat deze thee meer anti-oxidanten dan gele en groene theeën.

Groene thee

Groene thee is net als witte thee een ongefermenteerde theesoort. De blaadjes van de groene thee zijn iets ouder dan die van de witte thee. Na de oogst worden de versgeplukte theeblaadjes gerold en ‘verflenst’ (door een warmte van 25 tot 30 graden Celsius beginnen de blaadjes te verwelken en circa 40-50% van het vocht verdwijnt). Na het verflensen worden de blaadjes gestoomd, zodat de enzymen die de fermentatie teweegbrengen worden vernietigd. Vervolgens worden de theeblaadjes gerold en gedroogd.

Kruidenthee

Eigenlijk is kruidenthee geen echte ‘thee’. Toch scharen we het onder dezelfde noemer, ook doordat het op dezelfde manier wordt bereid en gedronken. Kruidenthee is voor velen zeer verfrissend, daarnaast bevat het geen theïne waardoor het ook zeer geschikt is voor ‘s avonds of voor mensen die gevoelig zijn voor deze stof. Bijna elk kruid of elke plant kan als thee gebruikt worden, waarbij een juiste selectie en kwaliteit van de kruiden natuurlijk essentieel is voor een goede smaak.DSC_0628

Op het gebied van kruidenthee hebben wij in het Zuid-Hollandse ‘Plukkruidje’ een zeer goede partner gevonden. Als eerste horecagelegenheid in Limburg bieden wij de heerlijke en verse kruidenthees van Plukkruidje aan. De vakmensen van Plukkruidje hebben jarenlange ervaring in de kruidenwereld en bovendien een passie voor hun product. Met grote zorg en zonder bestrijdingsmiddelen worden de verse kruiden dagelijks geplukt en verpakt, waardoor een gezond product van hoge kwaliteit gegarandeerd is.

Plukkruidje

De volgende verse kruidenthees hebben wij op dit moment in ons assortiment:

Natuurlijk Zetje

Deze melange bestaat uit Citroentijm, Echinacea en Pepermunt. De naam Citroentijm is afgeleid van de naam ‘Thumus’ wat Grieks is voor ‘moed, kracht, innerlijke wil, levensadem’ en de soldaten in die tijd energie en moed moest geven. Het frisse van de pepermunt combineert heerlijk met kruidige van de Citroentijm.

Morgen Fris

Deze melange bestaat uit Marokkaanse munt, Appelmunt en Onsterfelijkheidskruid. Marokkaanse munt werd vroeger bij de Arabieren als boodschapper van vriendschap gezien, vandaar het gebruik om iemand te verwelkomen met een kopje muntthee.  Marokkaanse munt is een heel frisse muntsoort, uitgesproken bruikbaar voor thee.

Goed Buikgevoel

‘Goed buikgevoel’ is een verse thee melange van venkelkruid, citroenmelisse en pepermunt. Kan jouw buik wel een beetje extra liefde gebruiken? Drink dan dagelijks een kop van deze thee. Je zal merken dat je spijsvertering verbetert en dat je minder last hebt van buikkrampen.

Deze thee heeft trouwens niet alleen een verzachtende werking, maar is ook nog eens heel erg lekker. De venkel geeft de thee een lichte anijssmaak die je heerlijk doet ontspannen.

Verse Groene Munt

Verse groene munt is een van de populairste warme drankjes van dit moment. En het voordeel: verse muntthee bevat geen cafeïne en theïne en is daardoor veel gezonder dan koffie of gewone thee! Wist je trouwens dat verse groene munt ook nog eens helpt bij verschillende kwaaltjes? Het heeft een kalmerende werking op je maag en darmen, helpt tegen hoofdpijn, misselijkheid en stress en het zorgt er ook nog eens voor dat je verkoudheid sneller verdwijnt. Genoeg redenen om regelmatig een kop verse muntthee te drinken, dus!